Ademautomaten

Onderdeel van de SCUBA Set is de Ademautomaat, ook wel Ontspanner genoemd. Deze regelt de hoeveelheid ademgas die tijdens de duik wordt aangevoerd van de duikfles naar de duiker. De Ademautomaat vermindert de luchtdruk van het ademgas in de duikfles tot een inhaleerbaar niveau voor de duiker.

Dit zijn een aantal belangrijke dingen om te weten over Ademautomaten:

Een standaard Ademautomaat bestaat uit twee Trappen met een enkele slang. De slang vormt de basis van de luchtvoorziening, terwijl de aanwezigheid van twee Trappen betekent dat de druk in de duikflessen in twee stappen wordt verlaagd, om zo tot de juiste druk te komen waarop de duiker het ademgas kan inademen.

De Eerste Trap bestaat uit een klep, die de druk uit de duikfles verlaagt van 200 bar naar een druk die hoger is dan de omringende druk op de longen onder water (10 tot 13 bar).

Vervolgens transporteert de klep in de Tweede Trap het gas uit de slang naar waar het moet zijn.

Tweede Trap met automatische klep – Deze heeft een lage drukslang die over de schouder van de duiker loopt. Er zit een waterloosknop aan de voorkant die de klep opent, waardoor de lucht onbelemmerd kan doorstromen en water uit de Tweede Trap kan spoelen. Het uitademventiel aan de achterkant leidt de luchtbellen langs beide kanten weg.