Duikvinnen

Vinnen vormen een belangrijk onderdeel van je duikuitrusting. Het zijn vinvormige schoentjes, die meestal gemaakt zijn van rubber of plastic. Ze helpen duikers zichzelf met minder moeite voort te stuwen onder water. Bij een watersport zoals Duiken, zouden de zwemvliezen de maat en eigenschappen moeten hebben die geschikt zijn voor jouw lichaam.

Soorten duikvinnen

Er zijn twee standaard soorten Vinnen: met open hiel en met gesloten hiel.

Vinnen met open hiel

Dit type, ook wel Buitenvinnen genoemd, heeft een verstelbare hielband om ze op hun plaats te houden. Ze worden meestal gebruikt bij Duiken in kouder water. Je hebt speciale duikschoenen nodig om dit type vin te kunnen gebruiken. Ze bieden echter minder bescherming voor je voeten en de banden kunnen langs je hielen schuren, wat een oncomfortabel gevoel geeft.

Vinnen met gesloten hiel

Bij dit type, ook wel Binnenvinnen genoemd, heb je geen duikschoenen nodig. Over het algemeen is dit type goedkoper en zijn ze erg comfortabel, mits je de juiste maat hebt gevonden. Het belangrijkste om op te letten is de pasvorm. De Vinnen moeten niet te strak, maar ook niet te los zitten.

Te strakke vinnen kunnen de bloedtoevoer naar je voeten afknellen, terwijl te losse vinnen makkelijk van je voeten kunnen schieten wanneer je te water gaat. Zorg ervoor dat ze comfortabel zitten, nauw aansluitend om je voeten, maar wel zo dat je je tenen nog kunt bewegen.