Duikaccesoires

Markeerboeien

Eén van de veiligheidsmaatregelen bij het Duiken is dat je ervoor moet zorgen dat mensen aan het wateroppervlak weten dat er duikers aanwezig zijn op een bepaalde locatie. Er bestaan hiervoor hulmiddelen, die gebruikt kunnen worden om aan te geven waar de duiker zich bevindt tijdens het stroomduiken of tijdens een decompressiestop. Daarnaast heb je Markeringen nodig die ervoor zorgen dat de volgboot in de gaten kan houden waar de duikers zich gedurende de duik bevinden. De onderdelen van de duikuitrusting die zorgen voor dit soort belangrijke zaken, worden de Oppervlakte Markeringen genoemd.

In dit gedeelte kom je meer te weten over de functies van Oppervlakte Markeringen, zoals Markeerboeien, Deco-boeien, Duikboeien, Duikvlaggen, Markeervloeistoffen en Fluitjes.

Markeerboeien of SMB’s

Een boei is een drijvend voorwerp dat voor vele doeleinden kan worden gebruikt. Bij het Duiken bestaat een Markeerboei, ook wel Surface Marker Buoy genoemd, uit een boei met daaraan een stevige dunne lijn, die om een haspel is gewikkeld en aan de duiker vast zit. Hij wordt opgeblazen vóór de duik. Deze boei zorgt ervoor dat de volgboot aan het wateroppervlak weet waar de duikers zijn. Daarnaast is hard trekken aan de boeilijn een manier van communicatie tussen de bemanning van de boot en de duikers onder water. Markeerboeien worden meestal gebruikt bij stroomduiken en bij wrakduiken. Ze worden ook gebruikt als er sprake is van slecht zicht of sterke stromingen.

Het is beter om maar één Markeerboei per duik te gebruiken, aangezien duikers verstrikt kunnen raken in de lijnen als er meerdere Markeerboeien tegelijk worden gebruikt.

Deco-boeien

Deco-boeien, oftewel Decompressieboeien, worden opgeblazen onder water om de positie van de duiker te markeren wanneer hij een decompressiestop houdt. Hierdoor kan de volgboot de duiker makkelijker lokaliseren. Een lijn verbindt de Deco-boei aan het wateroppervlak met de duiker onder water.

Als veiligheidsmaatregel is iedere duiker verplicht zelf een Deco-boei bij zich te hebben, voor het geval de duikers van elkaar gescheiden raken. Duikboeien of Drijvers.

Een Duikboei markeert de duikstek en zorgt voor een veilige afdaling en opstijging voor de duikers. Het bestaat uit een gewichtje, een Drijver en een lijn. De lijn heeft vele functies: voor onderwaternavigatie, voor het regelen van het drijfvermogen en voor het uitvoeren van decompressiestops in sterke stromingen. Duikboeien worden vaak gebruikt wanneer er sprake is van slecht zicht.

Duikvlaggen

Bij Duiken is de algemeen geaccepteerde Duikvlag de seinvlag A van het maritiem Internationaal Seinboek. Dit is een blauwwitte vlag met een zwaluwstaart. Een andere duikvlag is een rode vlag met een diagonale witte streep. De Duikvlag moet op een opvallende plaats worden geplaatst. Hij moet duidelijk zichtbaar zijn en niet aan het zicht van andere vaartuigen worden onttrokken. Als een boot de Duikvlag voert, informeert deze zo andere boten dat er zich duikers onder water bevinden en dat ze vaart moeten minderen of om de duikstek heen moeten koersen.

Markeervloeistoffen

Felle kleurstoffen (oranje bijvoorbeeld) worden gebruikt om de zichtbaarheid van de duikers vanuit de lucht te vergroten. Markeervloeistoffen kleuren een groot gedeelte van het wateroppervlak, waardoor ze duidelijk zichtbaar zijn voor reddingshelikopters.

Fluitjes / Toeters

Het gebruik van een hoge druk Toeter is een effectieve manier om de aandacht te trekken van de volgboot aan het wateroppervlak. Wees wel voorzichtig in het gebruik van hoge druk Toeters. Ze produceren een oorverdovend geluid, dus hou ze uit de buurt van jezelf en andere duikers.