Het trimvest

Het Trimvest, ook wel Stabjacket, Trimjacket of BCD-vest genoemd, is een belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. De duikers gebruiken het Vest om op een bepaalde diepte te blijven en om het drijfvermogen te regelen gedurende de afdaling en de opstijging. Onderdelen van het trimvest:

Inflator

Een lage druk inflator, ook wel power inflator genoemd, is verbonden met de ademautomaat om gas te vervoeren van de duikfles en de ademautomaat naar het Trimvest.

Bladder / LuchtkamerSysteem

Dit kan een single-bladder of een double-bladder zijn. Bij een single-bladder fungeert de luchtkamer als het luchtreservoir en als het omhulsel, terwijl bij een double-bladder alleen de binnenste kamer gevuld is met lucht. De duiker kan lucht in of uit de bladder laten lopen om zijn drijfvermogen aan te passen, zodat de duiker makkelijker kan bewegen onder water.

Overdrukventiel

Dit onderdeel ontlucht de bladders wanneer de duiker teveel lucht in het Trimvest heeft laten lopen tijdens de afdaling.

Inlaatklep

Via deze klep wordt het gas getransporteerd van de inflator naar de bladders van het trimvest.

Ontluchtingsventiel

Hiermee kan de duiker gas uit de bladders van het trimvest laten lopen.

Soorten trimvesten

Wings

Dit zijn Trimvesten waarbij de bladder op de rug en aan de zijkanten zit. Ze worden veel gebruikt door duikers die zich bezig houden met onderwaterfotografie en bij technisch duiken. De wings worden bevestigd aan de backplate, die vast zit aan de duiker. Eén van de kenmerken van dit type Trimvest is dat de bladder niet aan de voorkant van het lichaam zit, waardoor er ruimte overblijft voor andere apparatuur die de duiker wellicht nodig heeft.

Vesten / Jackets

Dit zijn opblaasbare Trimvesten, die een drijfvermogen kunnen geven tot 25 liter. Een duiker draagt een Jacket rond zijn bovenlichaam.

Reddingsvesten met verstelbaar drijfvermogen

Deze kunnen een drijfvermogen van 15 liter geven. Ze zijn goedkoop en lichtgewicht. Het nadeel is dat ze niet comfortabel zitten, aangezien dit type wordt gedragen rond de nek en wordt vastgemaakt tussen de benen.

Koopwijzer voor trimvesten:

  • Weet welk type het beste bij je past. Voor beginners is het aan te raden het Jacket-type te dragen.
  • Je zult je Trimvest gedurende de hele duik dragen, dus is het belangrijk dat je er een uitkiest die comfortabel zit. Bovendien moet je ervoor zorgen dat hij de juiste maat heeft voor je lichaam.
  • Probeer een volledig opgeblazen Trimvest aan te passen. Op deze manier kun je controleren of het Vest je ademhaling niet hindert.
  • Sommige modellen hebben sluitingen bij de schouders. Hierdoor kun je je Trimvest makkelijk aan- en uittrekken.