Het Duikpak is een ander belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. Het is bedoeld en ontworpen om je lichaam tijdens het Duiken te beschermen tegen onderkoeling, dierenbeten en snij- en schaafwonden. Over het algemeen werkt het gewoon hetzelfde als je alledaagse kleding. Een groot verschil is echter dat je het gebruikt in een ander soort omgeving. Eén van de eigenschappen van een Duikpak is, dat het in staat is je te beschermen tegen onderkoeling als je onder water bent. Dit is belangrijk, want zoals al elders is vermeld, neemt water sneller lichaamswarmte op dan lucht.

Soorten duikpakken

Duikpakken zijn er in drie standaard soorten:

  • een Tropenpak,
  • een Wetsuit en
  • een Droogpak, maar ook in verschillende diktes (neopreen) van 2mm, 3mm, 5mm en 7mm.
  • TropenpakDit Pak is lichtgewicht, felgekleurd en is gemaakt van dun neopreen materiaal. Het biedt slechts enige thermische bescherming, waardoor het vooral wordt gebruikt bij het duiken in warme wateren. Daarnaast biedt het veel bewegingvrijheid.
  •  WetsuitDit type duikpak, ook wel natpak of semi natpak (Pak met seals in armen en benen voor geen continue doorlaat van water)genoemd, wordt gemaakt van dikker neopreen. Wetsuits zijn er in verschillende diktes. Hoe dikker het Wetsuit, hoe meer warmte het geeft. Bewegen wordt echter lastiger, aangezien een dik duikpak nogal stug is. Daar staat tegenover dat, hoewel je makkelijker kunt bewegen in een Pak dat minder dik is, dit je minder thermische bescherming zal geven in vergelijking met een dikker Pak. Wat je kiest hangt vooral af van de omstandigheden waaronder je duikt.Naast de dikte, kunnen Wetsuits ook verschillen qua model. Een ‘shorty’ bedekt alleen je bovenbenen en bovenlijf, terwijl een ‘long john’ je bedekt van net onder je schouders tot aan je enkels. Daarover draag je dan een lange jas met rits, die dienst doet als tweede laag voor je bovenlijf.Zorg ervoor dat je je Wetsuit goed onderhoudt. Was het na iedere duik met schoon water. Draai het binnenste buiten, hang het te drogen en voorkom kreuken. Het kennen van de verschillende soorten en eigenschappen van Duikpakken maakt het makkelijker om te bepalen wat je aantrekt tijdens je duik. Houdt rekening met enkele factoren, zoals de watertemperatuur en de locatie. Het belangrijkste is dat je Pak doet wat het moet doen: jou bescherming en comfort geven onder water.
  • DroogpakDit type Duikpak bedekt je hele lichaam. Het wordt veel gebruikt bij Duiken onder erg koude omstandigheden, aangezien Droogpakken de duiker in staat stellen warme onderkleding te dragen. Een eigenschap waarin Droogpakken van elkaar kunnen verschillen is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.De verschillende materialen zijn:
  • Triliminaat droogpakken
  • Neopreen droogpakkenNeopreen droogpak heeft een hogere thermische isolatie-eigenschappen ten opzichte van triliminaat droogpakken. Het nadeel van dit type Droogpak is dat naarmate de duiker dieper afdaalt, het neopreen wordt samengedrukt, wat leidt tot verlies van isolatie en drijfvermogen. Op een droogpak is een “knop” gemonteerd om lucht middels behulp van een lage druk inflator in een droogpak te plaatsen. Deze lucht zorgt voor de isolatie. De droogpak zal zich afsluiten middels een nekseal en polsseals van neopreen of latex en middels een rits. Deze rits kan zich op de rug en/of op de borst gevonden wordenHet kennen van de verschillende soorten en eigenschappen van Duikpakken maakt het makkelijker om te bepalen wat je aantrekt tijdens je duik. Houdt rekening met enkele factoren, zoals de watertemperatuur en de locatie. Het belangrijkste is dat je Pak doet wat het moet doen: jou bescherming en comfort geven onder water