Duikflessen
Dit is het meest bekende onderdeel van een SCUBA Set. Een Duikfles, ook wel Duikcilinder genoemd, bevat het ademgas dat je nodig hebt tijdens het Duiken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.
Ze zijn meestal gemaakt van staal of aluminium. Aluminium Duikflessen zijn gevoeliger voor beschadigingen veroorzaakt door corrosie. Stalen Duikflessen daarentegen hebben een goed drijfvermogen en zijn minder gevoelig voor dit soort beschadigingen. Het is belangrijk om elk type Duikfles regelmatig te controleren op beschadigingen en slijtage. Je hebt verschillende maten duikflessen van 5,7, 10,12 (lang & kort) en 15 liter, maar er bestaan ook dubbelsets. Dit zijn 2 aan eengeschakelde flessen, deze heb je bv een dubbel-7, 10, 12
Onderdelen van duikflessen
Raak bekend met de verscheidene onderdelen van een Duikfles:
Fleskraan
Dit is het gedeelte waaraan de ademautomaat is verbonden met de Duikfles. Het zit verzegeld met de ademautomaat. De kraan regelt tevens hoeveel ademgas er van en naar de Duikfles gaat.
Dubbele Fleskraan (Y-kraan)
Deze kraan heeft twee uitlaten en kleppen, wat het mogelijk maakt om twee ademautomaten aan te sluiten op de Duikfles. Dit kan handig zijn wanneer één van de ademautomaten uitvalt. Diens klep kan dan worden afgesloten en vervolgens kan de duiker overgaan op de andere ademautomaat.
O-ring
De O-ring vormt een luchtdichte afsluiting tussen de fleskraan en de ademautomaat.
Onderhoud van Duikflessen
Neem de nodige voorzorgsmaatregelen op het gebied van de Duikflessen die je gaat gebruiken. Let op het volgende:
- Regelmatige visuele en hydrostatische tests en controles van de Duikflessen zijn een vereiste. (1x per jaar).
- Duikflessen moeten op de juiste manier worden gehanteerd. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgesloten, voor het geval dat je ze moet vervoeren.
- Vergeet niet na de duik de buitenkant van de Fles af te spoelen met water om resten van zout water weg te wassen.
- Houdt Duikflessen uit de buurt van hittebronnen.
- Elke 5 jaar fles laten keuren.LoodMensen hebben in zout water een hoger drijfvermogen dan in zoet water. Je duikuitrusting heeft ook invloed op je drijfvermogen. We weten allemaal dat het behouden van het juiste drijfvermogen erg belangrijk is bij het Duiken. Het gebruik van Lood en Loodgordels kan je helpen bij het verkrijgen van een neutraal drijfvermogen, zodat je onder water blijft.Het meeste Lood bestaat uit rechthoekige blokken of cilinders met afgeronde uiteinden, die 1 tot 2 kilo wegen. Een Loodgordel is meestal 5 centimeter breed, gemaakt van nylon en houdt het Lood op zijn plaats rond het middel van de duiker. De Gordel heeft een verstelbare snelsluiting waardoor hij altijd goed past. Daarnaast heeft een Loodgordel clips om de Loodblokken op hun plaats te houden en ervoor te zorgen dat ze niet losschieten tijdens het Duiken. Er zijn ook Loodgordels met schouderbanden voor extra ondersteuning.Bekijk een aantal standaard Loodsystemen bij het Duiken:
Softloodgordel
Loden kogeltjes worden op hun plaats gehouden door ingebouwde zakjes in de loodgordel.
Loodgordel met Loodblokken
Zoals de naam al zegt, bestaat dit type Loodgordel uit een band, waaraan Loodblokken en een snelsluiting gevlochten worden.
Trimvest met geïntegreerd Lood
Het Lood zit geïntegreerd in sommige soorten trimvesten.