Duikinstrumenten

Om een veilig en plezierig duikavontuur te kunnen beleven, is er een lange lijst met zaken die je moet weten en in de gaten moet houden als je onder water bent. Moderne technologie maakt het mogelijk om zaken als diepte, druk en duiktijd vast te stellen met behulp van verscheidene Instrumenten, zoals een Dieptemeter, een Manometer, een Duikcomputer en een Duikhorloge. Andere gereedschappen en Instrumenten, zoals een Mes en Duikkompas, kunnen ook van pas komen. Deze onderdelen van de duikuitrusting zijn erg belangrijk tijdens het Duiken.

In dit gedeelte kom je meer te weten over de verschillende Instrumenten die nodig zijn bij het Duiken:

Dieptemeter

Dit Instrument wordt gebruikt om de maximaal bereikte diepte tijdens de duik vast te stellen. Moderne Dieptemeters geven ook de dalings- en stijgsnelheid aan en begeleiden de duiker hierbij, zodat barotrauma en andere drukgerelateerde aandoeningen kunnen worden voorkomen.

Manometer

Dit Instrument wordt gebruikt om de hoeveelheid lucht die nog in de duikfles zit vast te stellen (de flesdruk). Het is bevestigd aan de hoge druk poort van de eerste trap.

Duikcomputers

Een Duikcomputer is een elektronisch apparaat dat de duiker helpt bij het vaststellen van belangrijke informatie, zoals de huidige diepte, duikduur, maximaal bereikte diepte, nultijd en watertemperatuur. Er zijn ook Duikcomputers die een hoorbaar waarschuwingssignaal geven in bepaalde situaties, zoals wanneer je stijgsnelheid te hoog is of wanneer je de maximale duikdiepte hebt overschreden. Duikcomputers heb je in een polsmodel of geplaatst in een console (waarbij alle gegevens bij de hand hebt).

Je hebt duikcomputers in 2 soorten:

  • Luchtgeintegreerde duikcomputers
  • Niet- lucht geintegreerde duikcomputers
    Bij Luchtgeintegreerd kan je op het scherm ook de flesdrukgegevens aflezenDuikhorlogesEr bestaan horlogemodellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik onder water, tot dieptes van 60 meter of meer. Het is beter als je horloge een verlicht display heeft, zodat je hem ook ’s nachts of bij weinig licht kunt gebruiken.DuikmesAls je onder water bent, kun je verstrikt raken in vislijnen, visnetten, touwen en zeewier. Je hebt een mes nodig om jezelf los te kunnen snijden uit dit soort dingen, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien kun je het mes gebruiken om de aandacht te trekken van je buddy en andere duikers door ermee op een Duikfles te slaan in geval van nood.Duikcompas

    Dit komt van pas bij de onderwaternavigatie en wanneer er zich veranderingen in de omgeving opdoen die je zicht verminderen, waardoor je je moeilijker kunt oriƫnteren.